Vårens festligheter

Saluhall Live - Vårens festligheter

Dekorativ bild

Saluhall Live - Vårens festligheter

Ett avsnitt fullt av tips inför vårens festligheter! Du kan enkelt titta på avsnittet i efterhand när det passar dig!

Se hela avsnittet här!

Här nedan kan du se frågor från chatten under sändningen:

 

Vilken typ av vin rekommenderas till pajen o läckerheterna? Vitt o bubbel? Druva och region?

Svar: Rekommendation är Syrah som rött. Föredrar du vitt så skulle jag köra Riesling.

 

Jag har hört att man kan äta forellrom med fil, stämmer det?

Svar: Ja varför inte. Vi på Melanders blandar forellrom (vi ska säga regnbågsrom) med gräddfil till vår västerbottenpaj så kanske det finns något där.

 

Vill man ha en krispig kant på västerbottenpajen?

Svar: Förgrädda gärna pajdegen innan du häller i pajsmeten. Bygg även gärna upp en tydlig pajkant för att få den krispig. En krispigt pajkant är absolut att eftersträva men det beror på vad man gillar. Ett annat tips är även att pensla pajen med ägg när den kommer ut. Det verkar som ett tätskikt.

 

Gillar inte jättestark salami. Hur pass stor hetta har denna?

Svar: Salami är inte jättestark men vi kan utan problem byta ut den till en annan salami som är mildare.

 

Visst ska man ha ett kraftigt vin till en sådan förrätt?

Svar: Ett vin som är lite kraftigare som är jättegott till är Montipagano. Det är ett rött vin. Föredrar man vitt så kan vi rekommendera verdicchio som har en syra i sig med smak av citrus.

Recept till Melanders västerbottenpaj:

Pajskal(färdig köpt eller hemmagjord pajdeg.)

 

Pajdeg: 

3 dl vetemjöl

125gr smör

1-2 msk vatten

 

Mixa mjöl och kylskåpskallt smör tills den blir smulor.

Tillsätt vatten och mixa till en deg.

Tryck ut pajdegen i formen och nagga botten med en gaffel. 

Låt vila i kyl 30 min och förgrädda sen skalet i ugn på 225grader i 7-10 minuter

 

Fyllning:

Ca 3 dl riven Västerbotten ost

3 ägg

1,5 dl mjölk

1,5 dl grädde

En nypa malen Svartpeppar

 

Fyll pajskalet med osten

 

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och svartpeppar.

Häll försiktigt över osten tills skalet är fyllt till bredden. 

 

Baka av pajen på 130 grader i 35-45 min

 

Färdig att avnjutas!