Sopköket svenska hjältar

Sopköket är svenska hjältar för sitt hållbarhetsarbete

Dekorativ bild

Sopköket är svenska hjältar för sitt hållbarhetsarbete

I Söderhallarna finner ni Sopköket som utsetts till Svenska hjältar tack vare deras hårda slit när det kommer till att rädda matvaror från att slängas. I Aftonbladets artikel (klicka här för att komma till Aftonbladet) förklarar Filip Lundin, Sopkökets grundare, att matsvinnet står för 10% av världens koldioxidutsläpp, vilket är värre än flygindustrin. Tillsammans räddar Sopköket 1 ton mat i veckan från bland annat matbutiker och grossister. Maten säljs i deras restaurang i Söderhallarna eller genom deras catering. Utöver det skänker de 2000 måltider varje månad till behövande. Hållbarhetstänket slutar dock inte där, verksamheten använder också återvunnet material i sin inredning och anställer personal som tidigare stått utanför arbetsmarknaden.

 

Från egen erfarenhet berättar Filip Lundin att omställningen till cirkulär ekonomi kan få långtgående positiva effekter, inte bara för planeten utan även för den egna affären på grund av effektiviserad logistik och ökade konkurrensfördelar.

 

Det visar sig inte minst på Sopkökets nya åtaganden och erbjudanden. 11 november lanserar dem Sveriges första cirkulära frysta måltider på räddade råvaror, vilka kommer säljas på ICA Kvantum Södermalm och Coop Söderhallarna. Dessutom växlar Sopköket upp och gör allt mer catering till företag och privatpersoner - från frukost, luncher och buffémat. De har även julbord i år i Fotografiskas lokaler!

 

Utöver det kan Filip Lundin bokas för föreläsning och coachning i att ställa om från linjär till cirkulär ekonomi. Det går också att boka teambuilding hel- eller halvdagar för upp till 12 personer hos Sopköket. Då får man en inblick i verksamheten genom att bland annat laga mat med räddade råvaror och besöka Sopkökets externa partners, såklart ingår lunch eller middag.

 

Vi i Söderhallarna är mycket glada och stolta över att husera en ledande hållbarhetsaktör som verkligen tar socialt, ekonomiskt och miljömässigt stort ansvar.

 

 

Här kan ni läsa mer om Sopkökets verksamhet och öppettider.