Saluhall Live - matsvinn

Saluhall Live- Inspireras och lär dig ta hand om ditt matsvinn

Dekorativ bild

Saluhall Live- Inspireras och lär dig ta hand om ditt matsvinn

Nu är det dags för Saluhall Live och tema matsvinn! Vi kommer att få lära oss hur vi kan ta vara på hela råvaran i vår matlagning men även hur vi kan använda matrester för att skapa en ny spännande maträtt. Perfekt efter påskens bjudningar!

Vi besöker flera saluhallsaktörer och tar del av deras bästa tips. Bland annat ska vi till Melanders och få lära oss att koka fond på fiskens ben till en underbart god sås. Det vill du inte missa!

 

Dina valda inställningar för cookies gör att du tyvärr inte kan se detta innehåll. Cookie-inställningar

 

 

 

Recept från sändningen

Koka egen fond

1 kg fiskben

1 gul lök

½ rotselleri

20 cm purjolök

1 kvist timjan

Några vitpepparkorn

Olja till stekning

Gör så här:

Dela grönsakerna i mindre bitar, ca 2x2 cm. Skölj benen i kallt vatten och se noga till att allt blod försvinner, annars kan fonden bli grå. Fräs grönsaker och kryddor i olja i en kastrull utan att det tar färg. Lägg i fiskbenen. Täck med vatten, skumma om det behövs. Ställ kastrullen åt sidan och låt fonden vila i 15-30 minuter. Sila fonden genom en silduk eller fin sil.

Jag rekommenderar att göra fiskfonden på abborre, sjötunga, piggvar, kolja, lake, bergtunga och marulk. Fonden går jättebra att göra på fiskskrov. Skrov kan också sparas i frysen till framtida behov.

 

Vitvinsås

5dl vitt vin

2 schalottenlökar

Skvätt olja att fräsa löken i

2,5 dl fiskfond till hälften reducerat(koncentrerad) 5dl vispgrädde

 

Hacka löken och fräs på medelvärme i panna utan att ta färg.

Slå på vinet och koka upp. Reducera till hälften.

Tillsätt fiskfond och koka ihop ett par minuter Tillsätt grädde och koka ner under omrörning.

Red av med maizenamjöl och vatten.

Tillsätt ett par klickar rumsvarmt smör under vispning strax innan servering.

Ger ca 8dl sås

 

Minestrone

För 4 personer:

1 morot

1 lök

1 palsternacka

1 selleristjälk

Rosmarin

En skvätt olivolja

Små vita bönor

1 dl pastarester

1 liter vatten

3 dl tomatsås

1 buljongtärning

Parmesan

 

Minestrone är känd för att vara den klassiska restfestsoppan. Det är en rätt som är prefekt att tillaga om du får över pasta. Det fungerar även utmärkt att använda parmesankanter som blir kvar. Egentligen funderar det bra att blanda i allt du har hemma i form av grönsaker eller till och med köttfärs eller salsiccia. Det är bara fantasin och kylskåpet som sätter gränserna!

Gör så här:

Skär grönsakerna i små tärningar och fräs tillsammans med rosmarin, i oljan.

När de börjar mjukna; lägg i bönorna. Rör om.

Häll på tomatsås, vatten och lägg i en buljongtärning. När allt känns nästan klart lägger du i pastan.

Tips; Har du pancetta – lägg i den strimlad tillsammans med grönsakerna. Om du har med parmesan; lägg i den när du har i vätskan.

En riktigt god och mättande och miljösmart soppa! Och du- glöm aldrig att smaka av med salt och peppar i slutet!

 

Söderhallarnas Salame di cioccoato

Vetemjöl

Socker

kakaomassa (kakaosmör, kakaopulver)

Smör

Solrosolja

Kaffe

Nötter

Kakor

 

Gör så här:

Smält valfri choklad som du har över hemma. Blanda i smulade kakor och nötter, smör, kaffe, solrosolja. Rör om. Lägg ut smeten och rulla med hjälp av ett bakplåtspapper. Använd gärna pappret till en förpackning. Lägg in i kylen innan servering.