Melanders gravade lax

Melanders gravade lax

Dekorativ bild

Melanders delar med sig av sitt alldeles egna recept för att grava lika god lax som finns att köpa i deras fiskdisk. Patrick visar steg för steg hur du hemma kan grava din egna lax.

Gravad lax för ett julbord på ca 10 personer.

 

Ingredienser:

1kg Färsk laxfilé (Ca 10 personer julbord)

5msk Salt

5msk Socker

2tsk grovt malen vitpeppar

0,5dl hackad dill

 

Gör så här:

Snitta skinnsidan av laxen på ngr ställen precis så ni kommer igenom skinnet.

Skär laxen i mitten för två jämnstora bitar.

Blanda ordentligt socker, salt och vitpeppar.

Badda laxen runt om med blandningen. Använd så mkt av den som möjligt.

Strössla sen köttsidorna med den hackade dill och lägg smala köttsidan av ena laxbiten mot den tjocka köttsidan av den andra.

Lägg i en påse som sluter om och knyt ihop. Låt stå i kyl i minst 2 dygn. Vänd påsen 1ggr/dag.

Färdigt!