Takträdgården

Det är svårt att undgå den moderna människans längtan av att kombinera det urbana livet med en grönare livsstil. I takt med det märker vi också en ökad efterfrågan på närodlade grönsaker. Läs om hur vi som handelsplats och saluhall i mitten av Södermalm svarade upp mot det?

Idéfrö

Vi vände och vred och idéfröt såddes av att vi sitter inne på en stor och ännu outnyttjad yta – vår takterass. Tanken började gro kring hur vi kunde ta trenden ”urban farming” till nya höjder. Idén formades av att fylla vår tionde våning med pallkragar och låta dem förvaltas av 20 grönfingrade stockholmare.

Intresset

Tillsammans med Söderhallarnas egna kockar, bagare & entreprenörer, nådde vi ut och gav gemene man möjligheten att ansöka om att få en kolonilott på taket över sommaren 2019. Intresset visade sig vara stort, med nästan 1300 personer som ansökte! Efter ett urval så stod det klart att Stockholm hade berikats med 20 nya urban farmers.

Vad odlades

Sommaren kom och vår takträdgård växte fram, med allt från kryddväxter och sallad till jordgubbar och smultron. Grödor som ackompanjerades av ett gäng bin från den bikupa som vi också installerat. Både växter och bin och människor verkade njuta lite extra på vår takvåning under sommarmånaderna.

Framtidstanke

Genom vår takträdgård har vi kunnat konstatera att stockholmarnas längtan efter en grönare livsstil är ett faktum. Och vi kommer fortsätta att låta det gröna intresset blomma. Vårt takträdgårdprojekt har redan sått frön för kommande gröna initiativ. Tillsammans med aktörer i huset kommer Söder även förgyllas med en vinterodling!

a