Restauranger Södermalm

Södermalm eller Söder som det brukar kallas i folkmun är enligt modemagasinet Vogue världens tredje coolaste stadsdel. I magasinet nämner de bland annat modehusen som huserar i stadsdelen och den svenska minimalistiska designen. Det de förvånande nog inte nämner är det stora antalet restauranger i området.

Stockholms restaurangscen är mycket stark med hundratals olika restauranger, krogar och barer att prova. Den stadsdel som kanske sticker ut allra mest när det kommer till restauranger är just Södermalm. Här finns mat från världens alla hörn, för alla typer av budgetar och alla typer av smaker. Här är tre olika tips på restauranger på Söder som man inte får missa.

SÖDERS BÄSTA BURGARE

Burgartrenden tog Sverige med storm och få lämnades oberörda. De allra flesta har nog testat en eller flera olika högrevsburgare. Även om burgartrenden minskat i styrka öppnade trenden ögonen på många och det finns fortfarande många ställen som serverar en riktigt bra burgare, en av dessa ställen är Bun meat bun.

Bun meat bun Söderhallarna serverar enligt Sveriges största burgarsajt Södermalms godaste hamburgare. Burgarna är smashade, det vill säga att de trycks ut med en vikt direkt på stekbordet, detta ger en bättre stekyta. Brödet är härligt luftigt och lätt rostat, precis som det ska vara. För burgarentusiasten eller den som vill prova en riktigt bra hamburgare.

THAIMAT PÅ SÖDER

 

Thaimat behöver inte vara svårt eller avancerat, det behöver inte heller innebära den klassiska svenska thaimaten med friterade räkor och kyckling. På en av Stockholms första thairestauranger Orkidé thai restaurang serveras riktigt thailändsk mat med moderna inslag. Restaurangen blev 2012 utsedd till Europas bästa thailändska restaurang på Asian curry awards i London. Tips: testa deras 7-rätters avsmakningsmeny som är en mix av det bästa från det spännande thailändska köket.

GRILLAT PÅ ROTISSERIE

 Rotisserie by Melanders i Söderhallarna kan du njuta av riktigt gott grillat. Restaurangen serverar kyckling, lamm och karéer med tillbehör som får det att vattnas i munnen. Tillagningsmetoden, som heter just rotisserie har anor från medeltiden och innebär att man grillar köttet på spett som sakta roterar över en eld, eller i det flesta moderna kök i en slags ugn. Här hittar du delikat mat kombinerat med personlig service och fräscha tillbehör.

MINSKAT MATSVINN

Ingen vill kasta mat som fortfarande går att använda. Ändå kastar Sveriges hushåll totalt 717 000 ton mat varje år, ett enormt slöseri med resurser som fortfarande går att äta. Som ett steg i att minska matsvinnet arrangerades under januari pop-up aktiviteten Matsvinnstorget av Foodloopz i Söderhallarna där mat och dryck som annars skulle slängas såldes. Kunderna fick själv sätta priserna och vinsten gick till organisationen Food2change.

Maten som ev. inte skulle ha sålts skulle skänkts till Sopköket, en pop-up restaurang i Söderhallarna som arbetar med mat som passerat bäst-före datum eller som har estetiska defekter. Men lyckligtvis såldes allt.

a